Пређи на главни садржај

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси. 

Победнички пехар
 

 Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".

 А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од играча Марком Миљковићем.


 

УСПЕХ ЗА ПОНОС

 Како сте стиже до тако великог успеха?

До овог успеха прешли смо дуг пут. У Међуопштинском рангу смо провели четири сезоне. Након прве сезоне консолидације, имали смо прекид услед епидемије коронавируса. Затим смо заузели 3. место у сезони 2020/21, следеће године смо на самом крају посустали у шампионској трци и на крају заузели прво место, али због гола у гостима смо отишли у бараж. У баражу смо поражени 2-3 након водства од 2-0 и поново нисмо успели да се домогнемо вишег ранга. То нас није обесхрабрило и ове сезоне са минималним изменама играчког кадра ушли у нову сезону и забележили 21 победу, 3 нерешене утакмице и два пораза. Титулу смо обезбедили 6 кола пре краја првенства, тад смо и изгубили обе утакмице. 


 

Ко је све заслужан за овакав успех “Рудара”?

За успех су заслужни сви играчи, укупно њих 26- оро је носило дрес “Рудара” у овој сезони. Наравно и управа на челу са Бранком Никодијевићем, доктором Драганом Богдановићем и Стефаном Стојановићем који је у претходне две године радио са екипом и држао тренинге.

Коју утакмицу бисте издвојили као најзанимљивију до сада?

Можда гостовање у Колонији и Стубици где смо забележили победе у првом делу првенства и победили у том тренутку највеће конкуренте за највиши пласман.

МЛАДИ НАСТАВЉАЈУ ТРАДИЦИЈУ

Колико вам постигнути успех значи и какви су даљи планови?

Сваки успех нам значи јер су успеси плодови нашег рада и доказ да смо на добром путу. А планови за следећу сезону су нам да појачамо редове и за почетак да обезбедимо опстанак у веома јакој конкуренцији у Поморавској окружној лиги. 


 

Занимљиво је да велики успех постиже и подмладак “Рудара”?

Ово је већ трећа, четврта сезона заредом у којој наши пионири заузимају највиши пласман. Турдимо се колико смо у могућности да се посветимо деци и омогућимо им услове за играње фудбала и дружење. Доказ за то је да овог пролећа уз тренера Златана Антића долази двадесетак дечака и девојчица да тренира фудбал.

Наставили сте и традицију летњег фудбалског турнира?

За нас је турнир веома важан, то је традиција која сваког лета окупља љубитеље фудбала и мештане Плажана и околине која сваке вечери ужива у утакмицама. 

Свако вече, пуне трибине
 

 "Рудар" је на старту Поморавско окружне лиге поражен од Грабовца, затим је победио Црквенац, а у ванредном колу изгубио од Колара. Верујемо да ће у наредном периоду бити веома узбудљиво и да ћемо у наредном интервју имати још пуно лепих новости у вези са радом једног од најзначајнијих фудбалских клубова у Горњој Ресави. 

Разговарао: Марко Мирковић/фото: приватна архива

 


Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива