Пређи на главни садржај

ДАЛИЈЕВЕ ГРАФИКЕ ИЗЛОЖЕНЕ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ У СВИЛАЈНЦУ: "ДАЛИ ИЗМЕЂУ ЗВЕЗДА И БАСНИ"


У Галерији Центра за културу у Свилајнцу крајем марта отворена је изложба четрдесетак графика чувеног шпанског свестраног уметника Салвадора Далија. Изложбу је организовао Центар за културу у сарадњи са галеријом Висцонти Фине Арт из Љубљане, радови су из колекције Иве Шкодлар Вујића и Лазара Вујића. Продуцент изложбе је Михајило Несторовић. 

ЦИКЛУС "ЗОДИАК"- САЛВАДОР ДАЛИ

У оквиру изложбе представљене су графике које илуструју басне Жана де Лафонтена, затим графике из циклуса "Зодиак", као и радови из циклуса "Божанствена комедија" и "Библија сакра". А посебну пажњу привлачи и скулптура „Жена жирафа“. 

Поред сваког циклуса графика налази се и штампано објашњење на папиру везано за тај циклус, што публици омогућава да уживају у делима, али и сазнају нешто ново, што можда до сада нису знали о радовима овог уметника. 

Директорка Центра за културу Ивана Нешић истакла је да је ова изложба веома значајна, али је новинарима објаснила и зашто се Дали сматра најинтригантнијим уметником 20. века:
-Дали је током свог живота направио више од 1500 слика, а бавио се дизајном, фотографијом, скулптуром и снимањем филмова. Оставио је траг, не само својом уметношћу, већ и својом контроверзном личношћу. Дали је упијао разноврсне утицаје и радио по узору на класичне уметнике као што су Рафаело, Веласкез, али и по узору на тадашњу авангарду, на Пикаса, италијанске футуристе, рекла је Ивана Нешић.

Она је додала и да је Дали од тада почео да негује своје карактеристичне бркове, по угледу на Веласкеза. Године 1929. како каже, Дали је глумио код свог пријатеља Буњуела у надреалистичком филму „Андалузијски пас“.
-Те године се и службено придружио надреалистичкој школи где кроз савршен натурализам изражава своју параноичну критичну методу. Прву самосталну изложбу имао је у Паризу 1929. године, када и упознаје своју музу и жену свог живота Рускињу Галу, која је била једанаест година старија од њега, испричала је Директорка Центра за културу у Свилајнцу Ивана Нешић. 


Радовима Салвадора Далија годинама је одушевљена и студенткиња мастер студија новинарства Јелена Јоцић која овако сагледава Далијев печат у уметничком времену света: „У свим делима Салвадора Далија уткана је снажна симболика. Уметник размишља о свакодневним темама и суочава се са својим страховима, тако познатим људском бићу, јер када именујемо страх, можемо га и победити. Као први човек који је кроз уметност у пећинама, цртао животиње не би ли стекао власт над њима, прича она.


Захваљујући ангажовању Центра за културу из Свилајнца и ентузијазму људи који раде у тој институцији Свилајнчани, али и многобројна публика из окружења уживали су у делима овог великог, али загонетног уметника. Најављују да ће изложба трајати до 5. априла, па топло препоручују свим љубитељима ликовне уметности да је погледају.


Текст и фото: М.Мирковић

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива