Пређи на главни садржај

НА ДАНАШЊИ ДАН : ПРОШЛО ЈЕ ВИШЕ ОД ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД НЕСРЕЋЕ У ЈАМИ "СТРМОСТЕН"!

Рударство то мукотрпно занимање које вековима храни Ресавске породице, ризично је и непредвидљиво. Знали су то, али можда нису довољно веровали и рудари који су 21.04. 1984. последњи пут сишли у јаму "Стрмостен" из које се више нажалост никад нису вратили.





Сваке године покрај подигнутог споменика руководство, камарати и породица полажу венце у знак сећања.
НАША КОМУНА, 1984.

Тог дана у јами "Стрмостен" у Водни, погинуло је више од 30 рудара. Југославија се тада дигла на ноге, пристизали су телеграми саучешћа породицама, отворен је жиро рачун за помоћ породицама погинулих, али и први литерарни радови којима се исказивала туга за великим губитком,несреће какве дуго Ресавци нису видели. То је укратко и резиме онога што је у посебном броју објавио Деспотовачки лист "Наша комуна".  Тамо се налазе подаци о томе како се експлозија догодила, као и шта је константовао лекар .

НАША КОМУНА,1984.

Реалистични догађај из јаме, описао је лакше повређени Милојко Радисављевић из Стрмостена.
-Таман смо сели нас тројица да ручамо, кад се одједном појавио дим и прашина уз страшну ломњаву. Видео сам како се мом пријатељу који је стајао неколико метара даље, пали коса, а лице постаје црно. Брзо сам преко главе ставио блузу и појурио по помоћ. Ни сам не знам докле сам стигао..., рекао је за "Нашу комуну", 1984. године. 

ВЕСТ О СМРТИ РУДАРА ... Вест је пукла као гром.Прво по нашем малом месту, па онда по целој Југославији.  У јами "Стрмостен" је избио метан. Рањеним и мртвим не зна се број. - То су објавили преко првог дневника.Чула сам разговор мајке и оца. "Само да није радио у тој смени". "Ко то? " "Онај човек што нам је поправљао машину". Знам га. "Не он није ни био у тој смени"- помислила сам.  И пред очи ми искрсну лик његовог малог синчића.На следећем дневнику чули смо имена мртвих. Међу њима није био наш пријатељ...(Марија Момировић, 5/5, 1984. ОШ. Деспотовац)

Лекар медицине рада Александар Дедијер провео је четири часа помажући рударима, те је за новине дао и изјаву.
-Н жалост, за мене у јами није било посла. Сви су мртви и много шта порушено. Практично, нема више шанси да је било ко од рудара ванредне суботње смене -жив



... У Водни је било донесено 33 ковчега прекривених рударском заставом. Био је то стравични призор. Људи, жене  и деца плакали су за својим изгубљеним. Ова трагедија болно је одјекнула код нас и у целој Југославији, 33 ковчега, прекривених рударском заставом  и у сваком једно велико рударско срце које је престало да куца, остаће увек у мислима свих нас (Биљана Антић, 5/4 1984. )

"СТРАШНО ЈЕ ПУКЛО 
ИЗМЕЂУ СТРМОСТЕНА И СЛАДАЈЕ
ЈЕЗИВО ЗАСВИРАШЕ 
РУДАРСКЕ СИРЕНЕ
СВИ ПОЈУРИШЕ ДА СПАСУ 
ШТО СЕ СПАСТИ МОЖЕ
АЛ ЦРНЕ СУ КАО ЦРНИ УГАЉ 
ЊИХОВЕ КОЖЕ
БИЛО ИХ ЈЕ НЕШТО ПРЕКО 40 
ЦЕЛА ЈЕДНА РУДАРСКА СМЕНА
ЗА НЕКОЛИКО ТРЕНА
ОСТА НАМ ТУЖНА УСПОМЕНА
ВЕЧИТА. НЕЗАБОРАВНА.
ПОСЛЕДЊА ПРОЗИВКА
СА БОЛОМ  У СРЦУ И СУЗАМА
ПОРЕД СУ ЛЕЖАЛА ТРИДЕСЕТ ТРИ 
МРТВА РУДАРА
НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА! "

                        (ОДЛОМАК М. МИЛАНОВИЋ, 1984).

                                                          Н.Р./фото: Синдикат Рембас

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива