Пређи на главни садржај

У ДЕСПОТОВЦУ: ФОЛКЛОРЦИ ИГРАЛИ ЗА НАМАСИЈУ!

Јуче је у вечерњим часовима у хали спортова у Деспотовцу одржан трећи добротворни концерт "Играмо за Намасију" у организацији Друштва за неговање традиције, културе, уметност, туризам и екологију "Петрус" из Забреге, Туристичко - спортске организације и Центра за културу из Деспотовца. Вече је протекло у прелепој атмосфери, а програм је пратило више од сто људи који су куповином карте од симболичних сто динара донирали за обнову древног манастира Намасија.




Програм је почео химном "Боже правде" коју је извела вокална солисткиња Јелена Никодијевић из Забреге,
а затим се публици  у име организатора обратио Владан Вучковић који је ближе објаснио одакле идеја за овакав пројекат у неколико градова Србије који је подржало и Министарство културе и информисања, али и Српска православна црква. 

Он је између осталог рекао је манастир Намасија смештен у Црничкој клисуру, да потиче из 14 века. Такође је истакао и да су се на ову идеју одлучили јер се манастир налази у веома лошем стању и да конзерваторски радови нису рађени четрдесет година. Додао је и да је овај манастир значајан јер се у њему чувају и јединствене реликвије, као што су мутвак (део манастирске трпезе) и параклис са фрескама старим преко четири века. 

Након говора, музичко - сценски део програма отворио је дечији ансамбл КУД-а "Јавор" из Сладаје са играма из Мачве. У наставку програма игром и песмом из различитих крајева Србије представили су се чланови ансамбала из Забреге, Стрмостена, Сења, Плажана, Бошњана и Глоговца. Програм је затворио омладински ансамбл КУД-а из Сладаје, сплетом влашких игара. 













На крају програма додељене су захвалнице, на опште одушевљење публике сви играчи су неколико пута гласно узвикнули "Обновимо Намасију", а затим су исплели велико коло задовољни одржаним концертом. 
Ни организатори нису ништа мање задовољни.
-Ово је трећи добротворни концерт "Играмо за Намасију". Одржан је прелеп концерт. Хвала свим учесницима, публици,  који су дошли  и подржали ову нашу добротворну акцију, истакнуто је на званичном профилу организатора. 



M.Мирковић/фото: Петрус Забрега



Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива