Пређи на главни садржај

Вести


Прошле Недеље 
КУД "Плажане"  и "КУД "Ресава"
у колу за Гиниса


Нови Сад је недавно био домаћин једне несвакидашње и дуго припремане манифестације под називом «Велико коло за Гиниса». Овај не само српски већ и светски догађај припреман је од октобра прошле године када су своје учешће потврдили и играчи из Стењевца и Плажана код Деспотовца, али и ансамбали из Јагодине, Параћина и Ћуприје. Играчи су од организатора добили упутство и видео материјал три кола која ће играти на манифестацији, како би на дан догађаја сви сложно одиграли.

Плажанци у колу за Гиниса (фото: https://www.facebook.com/skolafolklora.rakovac/media_set?set=a.701065040026923.1073741832.100003703016949&type=3&pnref=story)

                                   
Дан манифестације је дошао, у Новом Саду је све било спремно, а у Српску Атину у раним јутарњим часовима допутовали су пријављени ансамбли из Поморавља и Ресаве, региона и дијаспоре. Гости су били распоређени по Новосадским школама, добили су акредитације а након тога представили се и неком од многобројних игара са фолклорног репертоара.
У поподневним часовима, шаренило ношњи различитих крајева прекрило је четири улице у Новом Саду, затворен је фолклорни круг, у коме се сложно држало за руке више од 12.000 играча. На почетку поједини учесници су подигли плакате на којима је писало «Стоп Дијабетесу» са циљем да упозоре на ову опаку болест. Након обраћања члана градског већа за културу Вање Вученовића, председнице Скупштине града Јелене Црногорац и иницијатора манифестације Милана Веселиновића, после химне манифестације, почело је обарање Гинисовог рекорда. Играчи у исплетеном ланцу дугом шест километара, сложно су играли Велико бачко коло, катанку и ужичко коло. Непосредно пред крај ужичког кола публика је почела све снажније да бодри играче. У магли зноја пљуштао је аплауз када се најдужим колом проширила вест да су оборили светски рекорд. Тај успех прославили су игром, али овај пут прикључила им се и публика
Живописна ношња из Врања - КУД "Плажане"


Чланови КУД-а «Ресава» из Стењевца кажу да су задовољни наступом на овом светском догађају.
- Не постоје речи које би дочарале нашу част што смо и ми били део несвакидашњег догађаја. Било нам је лепо, организације је била добра, тако да немамо на шта да се пожалимо. Само да кажемо, једно дивно искуство да причамо наредним генерацијама, каже Златана Димитријевић Павловић представница ансамбла из Стењевца.
КУД "Ресава" Стењевац
Играчи ансамбла из Плажана рекли су да је ово велики успех њиховог ансамбла и да је ово велико искуство.
- Манифестација је била предивна, публика је била веома срдачна и били су нам велика подршка. Част нам је било да учествујемо у обарању светског рекорда у најдужем колу и будемо делић историје, кажу ови разиграни момци и девојке.
Иницијатор манифестације Милан Веселиновић се захвалио граду, спонзорима и учесницима на овом догађају који је прошао без икаквих проблема, сада следи слање видео, фото и текстуалних докумената Гинисовој комисији у Лондон, а званични резултати да ли ће овај резултат бити део Гинисове књиге рекорда сазнаћемо за годину дана, а можда и раније.
Без обзира када ће стићи званични резултати, једно је сигурно да је досадашњи Гинисов рекорд од 250 играча у најдужем колу, залагањем фолклорних ентузијаста оборен.



Коло, не броји године

Међу младим играчима у ансамблу из Плажана, нашле су се и две ветеранке Радица Обреновић и Јагода Коларевић. Старија, по годинама је Јагода, али има младалачко играчко срце којим је оборила Гинисов рекорд.
- Најстарија сам у ансамблу, али то ми не смета, волим игру, песму и дружење. Моја ћерка Јована је такође данас ту и играмо у истом колу, веома сам срећна због тога и због ове лепоте која се овде сакупила. Фолклор то је нешто најлепше, а коло не броји године, рече Јагода, од радости врисну и заигра ужичко коло онако како то само искусни играчи умеју.







Школа фолклора Раковац и КУД "Плажане" заједно у колу 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива