Пређи на главни садржај

Вести/ Репортажа

Вртић у Плажану
Мала школа пуна креативних осмеха

У школи у Плажану у другој згради у близини школске трепезарије налази се вртић, место које сва деца на путу до одрастања у једном периоду свог живота морају да посете.
То је истурено одељење вртића "Рада Миљковић" из Деспотовца које постоји незванично више од два века, редовно обогаћивано креативним дечијим осмесима. Тако је  и у овој школској години.
Прешколци са васпитачицом Емином на маскенбалу


Дечија недеља испуњена активностима



Покуцали смо на врата како пише "Мале школе" и затекли смо васпитачицу Емину Каменчић како са седморо предшколаца креативно испуњавају кишовит октобарски дан.
У том амбијенту пуном занимљивих дечијих радова започели смо разговор о протеклој Дечијој недељи са погледом на змајеве жеља исцртане дечијом руком и окачене на завесама.

Креативна радионца 

-Ове змајеве жеља урадила су наша деца првог дана у оквиру Дечије недеље која је реализована прве недеље октобра. Прво смо се упознали са дечијим правима из Буквара дечијих права, а касније су имали задатак да нацртају ове змајеве жеља, шта је то што би волели да раде али им не дозвољавају, објашњава васпитачица Емина.
Други дан дечије недеље протекао је уз различите музичке игрице, а у среду како је то прописано програмом предвиђен  је Дан отворених врата и радионца. 

-Сарадња са родитељима је веома добра. У среду трећег дана Дечије недеље родитељи су са својом децом у оквиру Дана отворених врата учествовали у креативној радионици. Они су по жељи своје деце заједно са њима израдили маске са различитим ликовима из цртаних филмова, а затим су по својој жељи направили деци и креативне рамове од различитих материјала  за фотографије на ормарићима. То је био креативно веома испуњен дан у коме су уживала и деца и родитељи, а и ја као њихова васпитачица, прича Емина.

Вредни и креативни - родитељи и деца из вртића у Плажану

Четвртак ће каже васпитачица деци посебно остати у сећању јер су посетила матични вртић  у Деспотовцу.
-То је био веома занимљив дан. Моји прешколци су посетили вртић у Деспотовцу, дружили се са групом деце из тог вртића. Касније су приређене и различите игрице, али и маскенбал у коме су учествовала сва деца и наша деца су показала своје маске израђене на радионици претходног дан. Посебно су били срећни јер је на крају програма приређен и групни загрљај свих предшколаца чак и деце из јаслених група, прича она и показује фотографију са масенбала.



Да деца не би заборавила ону важну максиму да је у здравом телу и дух здрав, завршног дана Дечије недеље приређене су спортске игрице.
-Предшколци су се играли разлитих спортских игара, имали смо полигоне, провлачење кроз обруче, скакања, трчања као и бацања лопте у кош. Веома испуњен дан за њихову физичку кондицију, истиче васпитачица.


Здрава храна, здраво дете


Прошле недеље је у овој малој школи приређена радионица са родитељима на којој су деца научила које здраве намирнице треба да користе у својој исхрани, али све то на једна креативни деци занимљив начин.

Здрава храна у разним облицима- прешколци са мајкама


-Родитељи су учествовали у радионици и заједно са децом су од разних производа здраве хране направили веома креативне радове. Посебно занимљиво је било печатирање кромпиром на папиру. Изрезала сам скалпером различите облике на комадићима кромпира. Тако да је свако дете могло да умаче кромпире у  жељену боју и отискује печате на папир. Ти радови су изложени у холу нашег вртића, показује нам Емина пано настао након ове креативне радионице.


Пано здраве хране - погледајте печате од кромпира 

Док смо разговарали малишане су већ чекали родитељи да пођу кућама. Ми смо остали да још мало уживамо у њиховим маштовитим радовима испуњеним креативним осмесима.

                                      ПГ/фото:Е. Камечић

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива