Пређи на главни садржај

У ОКВИРУ РЕСАВА ЕКО ФЕСТА 2018. ОДРЖАНА РАДИОНИЦА "ЗВУЦИ СВЕТА" И ИЗЛОЖБА "ПОНОВНА УПОТРЕБА У УМЕТНОСТИ"

Ресава еко фест који се више година одржава у Деспотовцу, у организацији удружења грађана "Наслеђе" а под покровитељством општине Деспотовац и ове године наставио је своје постојање. Догађаји ове културне манифестације подељени су у два дела. Први део био је посвећен едукацији, а подразуемвао је реализацију радионице "Звуци света" и изложбу скулптура и слика "Поновна употреба у уметности". 

Радионицу "Звуци света" осмилио је музичар Дуле Ресавац, а подразумева коришћење различитих инструмената, па и оних нових направљених од неких материјала које многи бацају.Ову радионицу пратио је велики број заинтересоване деце из Деспотовца. 

У оквиру Ресава феста, отворена је и изложба скулптура и слика "Поновна употреба у уметности". Изложбу је у галерији Центра за културу пригодним речима отворила директорка ове установе Влатка Миленковић, која је истакла да јој је драго што је велики број деспотовчана дошао да види ову изложбу на којој су приказани предмети који се више не користе, али су им уместо места у некој канти или дивљој депонији, уметници нашли нову, естетску сврху и продужили им трајање.
"Предмете које користимо у свакодневном животу се транспонују у уметност на нов начин на који је уметник замислио", казала је Миленковић.

Како додаје овде се примећују и различити елементи који се користе, као што су жице, каменчићи, чепови...
Љубитељи визуелне уметности имали су прилике да у недељу дана колико је изложба трајала уживају у делима деспотовчана, Златка Јовановића, Вање Богдановић и Горана Марјановића, и делима брут- арта Животе Милановића из Белице код Јагодине, која су стигла чак до Њујорка. 
Златко Јовановић, један од организатора Ресава феста, казао је да је циљ ове манифестације подизање еколошке свести грађана, али не само Деспотовца, већ целе Србије.
"Идеја ове изложбе била је да се грађанима покаже да све оно што они бацају може постати уметничко дело", казао је Златко.
Прошле године он је био једини излагач на изложби овог типа,а представио је своја бонсаи дрвца, која је почео да ствара користећи комаде жице, са идејом да то буде рођендански поклон његовој сестри. За своја дела жицу набавља из старих телевизора, а користи и срца багремовог пања старих више од пола века. Дао је и иницијативу да се уметници са сличним идејама повежу, а да је то могуће показала је ова изложба. 

Ресава фест настављен је поделом награда деци на литерарном и ликовном конкурсу. 
Музички део Ресава еко феста, заказан је за петак  15.06. на отвореном у Деспотовцу. 


Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива