Пређи на главни садржај

САРАДЊОМ ДО ПОТПУНИЈЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ У РЕСАВИ!

ЈП „Ресавска пећина“, Туристичко-спортска организација Деспотовац и ЈП „Природњачки центар Србије Свилајнац“ потписали протокол о сарадњи. 0вај значајан документ за сарадњу у области туризма две општине потписан је у Народној библиотеци "Ресавска школа" у Деспотовцу.


„Осим Ресавске пећине која је прва отворена за посетиоце и најпосећенија у Србији са 60000 посета на годишњем нивоу и водопада Велики бук, општина Деспотовац се, као једна од ретких општина у Србији, може похвалити изузетним природним и културно-историјским наслеђем. Потписивањем овог протокола са Природњачким центром Србије желимо да спојимо наслеђе које нам је поверено на управљање и које је старо милионима година уназад“, прва се присутним гостима обратила директорка ЈП „Ресавска пећина“, Милица Петровић.
Директорка Туристистичко-спортске организације Деспотовац, Ана Богдановић, објаснила је, потом, које конкретне активности су планиране да буду предузете у будућности: „Првенствено наш план је дефинисање заједничке туристичке понуде која ће обухватити заједничке локалитете општина Деспотовац и Свилајнац. Таква јединствена понуда била би пропраћена одговарајућим промотивним материјалом: заједничким брошурама, флајерима, мапама... Тако уједињени, представљали бисмо наше општине на свим битним сајмовима туризма. Циљ нам је да привучемо нове посетиоце, што из земље, што из иностранства, али и да новим садржајима анимирамо оне који су већ били у прилици да нас посете.“
Стратешки значај озваничења ове сарадње је веома велики за обе општине, не само за туристички већ и за привредни развој. „Радићемо на развоју заједничких иницијатива са жељом да поручимо осталим привредним субјектима да се уједињују око истих циљева јер сарадњом постижемо много више на дуже стазе. Желим да нагласим да је веома битно да се за потенцијалне туристе боримо заједно, а не свако за себе. Оно што нас разликује је управо тачка око које данас стварамо стратешко партнерство“, сасвим оптимистично је закључила своје излагање директорка ЈП „Природњачки центар Србије“, Сања Ђурђевић.
Представници Завода за заштиту природе Србије одржали су и кратко предавање на тему заштићених подручја ресавског краја, кроз које су представили све мање познате туристичке бисере на територији горње и доње Ресаве. Тиме су још једном потврдили невероватан природни потенцијал Поморавског округа уз савет да се овако добра пракса сарадње прошири и на читаву Србију.
Извор и фото: ТСО Деспотовац

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива