Пређи на главни садржај

КОБНИ ЛЕТ МАЈОРА ТОМИЋА УОЧИ ОКУПАЦИЈЕ У СВИЛАЈНЦУ 1915!

ЦРТИЦА 

Било је то неколико дана пре уласка Немаца у Свилајнац 1915. , када су људи могли на кратко да уживају гледајући слободу челичних птица и надајући се да ће и они ускоро бити слободни. У листу "Време" у мају 1928. објављена је једна занимљива прича у очи петнаестогодишњице авијатичарске службе  мајора Миодрага Томића, који је и главни актер ове кратке цртице из живота Свилајнчана уочи окупације. 
Почетком рата "аеропланска ескадрила" је била приморана да се повлачи пред аустријским и немачким непријатељским трупама. Како су непријатељи све више окупирали земљу, 1915. стигли су до Пожаревца, па и у Свилајнац. Место за слетање у Свилајнцу налазило се на вашаришту где су већ били формирани хангари. Одакле је тада поручник Миодраг Томић на одушевљење свих мештана авионом "Фарман" летао  у извиђања око Дунава. Извиђачки летови су пролазили добро и из њих се Томић враћао неповређен. Једно извиђање је Томићу могло да промени живот. 

Полетање из Пожаревца, 1915.


Како  је Томић преварио смрт?

Ускоро је румунски официр и ратни извештач Попеску дошао у Свилајнац и замолио Томића да још једном оду у извиђање, јер жели да види фронтове. Време је било веома лоше за узлетање, али ипак извиђање је прошло добро, по повратку због мрака Томић није могао да слети у Свилајнац. Мало је кружио и решио да слети на једну ливаду у Жабарима. Међутим, због мрака није опазио телеграфски кабал, тако да се убрзо чуо јак прасак и крцкање, јер се крилима разбио о телеграфски стуб. На срећу, Томић је изашао мало угруван, али неповређен. Убрзо ту долазе и војници који су се нашли у близини. Томић и војници копају по рушевинама не би ли нашли официра Попескуа.

Да ли је Попеску погинуо?


Убрзо су завршили подизање остатака авиона и из рушевина је изашао официр Попеску. Загрлио је Томића, а онда извадио икону из џепа и захвалио се богу што су живи. Пешака су отишли до војног штаба, јавили се генералу Штурму. Затим су аутомобилом кренули за Свилајнац. 

Миодраг Томић


У Свилајнцу очај, па славље!


Свилајнчани су знатижељно гледали у небо, све док није пала ноћ, али авиона није било. Очајавали су и помислили да су официр Попеску и поручник Томић мртви. Многи су отишли у кафану и замолили војнике да им јаве ако буде нових вести. Међутим, очајање се убрзо претворило у узбуђење када су сазнали да официр и поручник долазе аутомобилом. По њиховом доласку направљено је велико славље, чинило се као да није рат у овој малој вароши. Међутим, сутрадан су Свилајнчани последњи пут уживали у лету поручника Томића. Немци су убрзо окупирали Свилајнац те 1915., а Томић и официр су летели до слободних територија Ћуприје, а касније и до Крушевца. 
Томића је имао част да интервјуише и Милош Црњански иначе велики заљубљеник у авионе. Црњански је у репортажи "Код наших авијатичара" у "Политици"  описао лет: "Рамена сам одупро о пречаге и видео сам јурњаву фабричких димњака, дрвећа.....".
Мајор Томић је преживео рат и умро у Чикагу 1962. године.  

                                                       M. Mирковић

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива