Пређи на главни садржај

ПРОСЛАВЉЕН ДАН ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ ДЕСПОТОВАЦ: ТЕАТАР "РЕСАВА" - ПРАВИ ГЛУМЦИ, А БЕЗ ПОЗОРИШНИХ ДАСАКА


Недавно је у просторијама Центра за културу "Свети Стефан, деспот српски"  у Деспотовцу, у присуству великог броја радника и поштовалаца обележен дан те установе, као и 20. година театра "Ресава". 

ФОТО:ИГОР РИСТИЋ


Године 1994. у Деспотовцу је основан Центар за културу, а наредне 1995. и позориште, театар "Ресава" који се од тада па све до данас у оскудним условима, више од деценију без позоришне сцене труди да произведе квалитетан културни садржај.
На почетку програма публици се обратила директорка Влатка Миленковић. Она је истакла значај што ова инстутуција и театар постоје две деценије, али је додала и значај галерије  и изложби које се често у њој одржавају. Говорила је и да ова установа помаже многа удружења и културно - уметничка друштва у околини, али и да организује манифестације: "Дани српског духовног преображења" , МАПС у Плажану, ликовна колонија "Ресава" итд. Затим је дала реч управнику театра "Ресава" Мирољубу Ивановићу.

МАПС У ПЛАЖАНУ - ОВЕ ГОДИНЕ 21. ПУТ (ФОТО: НЕМАЊА РАДИВОЈЕВИЋ)


Славољуб  Вулић допринео очувању народне игре Ресаве 
У време док је Славољуб Вулић био на челу Центра за културу у Деспотовцу, омогућио је и да се корени сачувају тако што није одбијао ни једну здраву, ни квалитетну идеју. Дајана Костић, истраживач народних игара Ресаве, је истакла да је веома добро сарађивала са њим, а плод те сарадње је књига "Обичаји, песме и игре у Горњој Ресави". У поговору књиге он је написао: "Данашње и будуће генерације народа имају врло значајан документ, који говори о богатим културним, моралним и естетским нормама њихових предака."

Мирољуб Ивановић је истакао да је за оснивање театра "Ресава" најзаслужнији Славољуб Вулић, који је тада и подстакао прву премијеру представе "Прстен у извору", за коју су били ангажовани професионални глумци, а и аматери из Деспотовца. Циљ је био да аматери што више науче од професионалаца, мада они већ у тој представи нису за њима заостајали. Касније је дошло и 300 других премијера, награда и  гостовања, али више никад ни једна премијера није изведена у позоришној сали у Деспотовцу, за коју још увек нема новчаних средстава, са жаљењем је додао. Међутим, театар и даље ради, јер је како каже глумцима аплауз сатисфакција. Посебно је истакао и значај дечије сцене које је до сада извела велики број представа, а представе "Хајдуци" и "Капетан Џон Пиплфокс" су биле посебно награђиване. По другој представи РТС је снимио и два телевизијска филма су глумцима театра "Ресава". Рекао је и да се свих ових људи који су учествовали у раду театра, а више нису са нама са сетом сећа, као и речи великог глумца из Крагујевачког позоришта који је дао допринос и раду овог театра Миодрага Јуришића да представа није само декор, шминка, већ и глумац и текст, јер без текста и глумца нема представе.
                                         
                                   Приредба поводом Сретења у Плажану, 2004- драмски приказ.

Влатка Миленковић је свима који су дали допринос раду театра и који тај допринос дају и даље доделила захвалнице. Током вечери изложене су и две изложбе. Једну изложбу са фотографијама, чланцима и плаката приредили су чланови театра, а другу ликовну приредили су Томислав Вељковић и Марина Димитријевић. Дуле Ресавац и професор Александар Стојић поклонили су глумцима и публици концерт уз чије звуке су сви уживали. 
Премијера представе "Општа болница" ,2015.

На додели захвалнице, дугогодишња чланица и глумица театра Ружица Алексов је у свом  емотивном говору завапила да се помогне једном малом, али по признањима значајном театру да добије позоришну сцену. Позориште постоји две деценије, отприлике је толико и без позоришне сцене, па се све премијере одвијају на сеоској сцени у Плажану, рекла је она. 
-Захвална сам колегама на подршци, идеја је да уз подршку медија одиграмо овде представу на поду, а да публика гледа и седи на гајбицама. Надам се да бисте нас сви подржали. Желела бих да овај глас допре до свих нас, да потражимо спонзоре и из дијаспоре,  и да овом лепом граду и генерацијама које долазе оставимо позоришну дворану, рекла је она у свом вапају. 

Дом културе, 1954. у листу "Нови пут"

Деспотовац имао салу за пример: 
Године 1954. када је Дом културе у Деспотовцу и изграђен, имао је веома квалитетну салу у којој је ансамбл "Младост" почео свој рад у хорској, музичкој, фолклорној, па чак и драмској секцији, приредивши четири занимљива комада. Новинар у листу "Нови пут" за салу у Деспотовцу каже: "Сала за приредбу  у дому подешена је и за приказивање филмова. Она има око 400 удобних расклапајућих седишта  које је израдило предузеће "Соколица" и које по квалитету нимало не заостаје од сличних столица из реномираних фабрика намештаја из Љубљане, Осијека и Крушевца, а знатно су јевтиније", написано је у овом листу, јула 1954. 


На крају, можемо додати и речи глумца Горана Радивојевића који је истакао да је најтеже било проћи првих 20 година, када је то прошло проћи ће још 20, казао је он у свом шаљивом, али веома озбиљном обраћању. 

                                                                   ПГ/Извор: ТВ Ресава


Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива