Пређи на главни садржај

ЗЛАТОВО: ВРЕДНИ МЕШТАНИ СА ВИДИКОВЦА ГЛАВЧИНЕ ПОСЛАЛИ ЕКОЛОШКУ ПОРУКУ!

Да момци из Златова могу све кад су сложни и радни, показује и данашња слика коју су упутили са видиковца Главчине одакле се пружа прелеп поглед. 


- Данас смо поново доказали, ми златни момци из Златова, да када хоћемо заиста и можемо. Исто као и прошле године, када смо први пут дошли на идеју да организовано и волонтерски уредимо наше природно благо, тако да свака нога може крочити тамо високо, али не тако далеко, одакле се како кажу види "пола Србије", прича Милош Милошевић један од учесника у данашњој акцији.
Милина је било, како многи кажу видети младе људе којима је стало да ово јединствено природно богатство очисте, да оно постане доступно свим љубитељима природе. 


-Ове године смо били у већем броју, организованији, спремнији, за посао и пуни ентузијазма. Сваки појединац је дао свој максимум, тако да резултат буде феноменалан. А резултат је да смо поново наш врх Главчине уредили тако да свако може тамо отићи и провести предивно време испуњено фантастичним погледом, додаје он.

Иако је данашње променљиво време доносило и по неку кап кише то ове младе људе није омело у вршењу своје дужности према природи и надају се да ће оваквих сложних акција бити и даље. 


-Као крајњи резултат имамо и уређен простор око нашег ловачког дома, сасвим спонтано у последњој фази изградње. Свему томе допринео је наш удружен рад у сјајној атмосфери, пуној зноја, али и осмеха и нечему добром, што остаје селу и свим мештанима. Нама је било дивно и уверен сам да ћемо поново наступити у сличном ангажовању. Мени је посебна част што сам из Златова, што имам овакве људе око себе и што увек можемо оно што хоћемо, каже Милош. 
Мало села у Горњој Ресави се могу похвалити оваквом слогом, коју имају ови млади људи, који су за кратко време организовали велики број акција, које су сваки пут све бројније.

Н.Р./фото: М.Милошевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива