Пређи на главни садржај

У ДЕСПОТОВЦУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ: ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА!

У Деспотовцу је недавно у мотелу "Круна" свечано обележен "Дан општине". По традицији на овај дан додељују се награде и признања грађанима за допринос Општини Деспотовац.



Ове године титулу Почасног грађанина Општине Деспотовац, понели су проф. др Гордана Јовановић која је од оснивања у програмском савету манифестације "Дани српског духовног преображења" и члан Одбора САНУ која је како кажу у одлуци дала велики допринос афирмацији ове манифестације и општине Деспотовац, која није заборавила свој родни крај и увек му се враћала, са жељом да помогне на најбољи могући начин. Носилац ове титуле је поред професорке Гордане и Драгиша Милић дипломирани правник из Београда, помоћник директора Републичког секретаријата за законодавство, за помоћ у реализацији програма и пројеката општине Деспотовац, чиме је допринео развоју и афирмацији Деспотовца, стоји у одлуци.
Носилац Златне плакете Општине Деспотовац за ову годину је Привредно друштво "Ковиловача" д.о.о. која је дала велики допринос у привредном развоју општине, јер запошљава велики број радника. 
Плакету Општине Деспотовац, ове године су добили Радиша Радисављевић из Медвеђе који постиже велике резултате у пољопривреди и тако показује да бављење пољопривредом није узалудна делатност. Као и Мирољуб Ивановић, управник театра "Ресава" који годинама доприноси културној делатности општине. 
Капиталним делом о Милосаву Здравковићу Ресавцу, награђени су најбољи ученици основних школа и Техничке школе у Деспотовцу.
Награде је уручио председник Општине Деспотовац, Никола Николић који је у интервјуу за телевизију "Ресава" рекао да је идеја била да се Дан општине прослави пристојно и скромно. 
Свечани програм је завршен наступом КУД-а "Светозар Марковић" из Медвеђе који су извели изворне песме и игре из Горње Ресаве, које су запажено прошле и у Кучеву,  на 49. Хомољским мотивима, у аутентичној ресавској ношњи. 
Уз коктел и звуке Дулета Ресавца и Стоикс бенда, завршена је прослава овог значајног догађаја. 

Н.Р./ фото: Дуле Ресавац

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива