Пређи на главни садржај

НА СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ: ДЕСПОТОВЦУ ПРИЗНАЊЕ ЗА НАЈХУМАНИЈУ СРЕДИНУ!


Светски дан давалаца крви  се сваке године  од 2004. обележава у свету, 14. јуна,  на дан рођења аустријског биолога  и лекара Карла Ландштајнера који је заслужан и за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду. 


Тим поводом у Црвеном крсту Србије, Општини Деспотовац је додељена награда за најхуманију средину у 2015. години. Награду је секретару Црвеног крста Деспотовац Зорану Малешевићу  уручио лични изасланик председника Републике Србије Томислава Николића, генерални секретар господин Недељко Тењовић.

- Црвени крст Деспотовац је у 2015. години остварио 4,99 јединица крви од укупног броја становника општине што је 1157 јединица крви. Ово признање је стварно пријатна и хумана награда Општине Деспотовац  и надамо се да ће Црвени крст наставити да промовише првенствено организацију Црвеног крста, а самим тим и Општину Деспотовац. Хтео бих овом приликом да поздравим све даваоце крви са територије Општине Деспотовац, јер је ово њихова награда. Морам да истакнем и да Црвени крст све своје акције спроводи у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша и заводом из Ћуприје -  каже  сарадник Црвеног крста Деспотовац, Стеван Мишковић. 


Поред квалитетне сарадње са другим организацијама, на високом нивоу је и сарадња са представницима локалне самоуправе. 

-Похвалио бих Општину Деспотовац која сваку акцију у Црвеном крсту испрати на прави начин. Пошто ауто Црвеног крста није за даље релације, посебну захвалност дугујемо заменику председника општине Ненаду Јовановићу који је одложио своје обавезе и уступио аутомобил Црвеном крсту. 


Дан пре у просторијама Црвеног крста у Деспотовцу, уручене су захвалнице даваоцима.

- Црвени крст је јуче, 13. јуна, поделио признања даваоцима за 35-50 давања крви, а приређен је и скроман коктел. Даваоцима за 5,10 и 20 давања, због тренутно лоше финансијске ситуације захвалнице су послате поштом.
На крају, важно је одвојити пет минута и помоћи, а Црвени крст ће се трудити да буде што више сличних акција. 



-Желим у име организације Црвеног крста и у своје лично име да још једном свим даваоцима честитам њихов дан и да им кажем да наставе да шире хуманост и помогну, и да  за својих 5 минута  продуже нечији живот- закључује Стеван. 



Н.Р./фото: Црвени крст



Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива