Пређи на главни садржај

ОД НАШИХ ДОПИСНИКА/ПАРАЋИН

ПРОМОЦИЈА КЊИГА- ГОСТ АЛЕКСАНДАР ТЕШИЋ

У четвртак 19. новембра од 19 часова  у Културном центру Параћин је одржана промоција књига писца Александра Тешића. Представљене су две трилогије и најновија књига 2084. Вече је водила Милена Стојановић, такође списатељица епске фантастике, о којој се говорило те вечери. Посетиоци су имали прилике да чују разне занимљивости о две трилогије, у којима је Тешић комбиновао епску фантастику са словенском митологијом..

промоција Параћин/
фото:http://www.opstinaparacin.info/arhiva-objava/30-2015/443-promocija-knjiga-gost-aleksandar-tesic.html

Александар Тешић је рођен у Чачку 5.марта.1961. године. Детињство је провео у иностранству где је и почео да пише. Студирао је права. Запослен у РТС-у као преводилац.Годинама је путовао по Србији и планинарио, несвесно скупљајући грађу за "Косингас". Живи у Београду са супругом и синовима и свакодневно прикупља идеје за нове романе.

Прва трилогија Косингас одавно је позната параћинцима, а препун Културни центар је то и доказао. И ако је промоција трајала пуна два сата публика је пажљиво саслушала Алесандра Тешића. Вече је употпунио вокално- инструментални састав Бук, својим извођењем етно песама и ауторских композиција Александра Цупаре, чија је била и иницијатива за промоцију.

Трилогија Косингас обухвата књиге Ред змаја, Бездањ и Смртовање. У овој трилогији главни јунак из епских песама Краљевић Марко креће на пут по Србији, да би открио речи старог пророчанства, а помаже му монах и витез Реда змаја - Гаврило- тадашњи косингас први витез међу једнакима. И ако је сама прича борба против добра и зла, у трилогији се читаоци могу упознати са бројним бићима из словенске митологије,  и народних предања са разним обичајима који су се практиковали широм Србије као и са божанствима словенског народа и свакако са прелепом природом Србије.
http://www.kosingas.com/

Александар Тешић је говорио о зачећу идеје, да српском народу прикаже нашу митологију, обухвативши је у једну сјајну причу  смештену у време пре Косовске битке. Сукоб између старе словенске и нове  Хришћанске приказан је кроз бројне обичаје  који се као и данас разликују од места до места. Гаврило помаже Краљевић Марку који ће и сам постати косингас, учи га и саветује док путују тражећи  начин да не дозволе да се древно пророчанство оствари и да се излију сва зла створења из Ада подземља у коме влада Хроми Даба отелотворење Дајбога. Марку помажу змајевити јунаци, витезови Реда змаја у борби против злих сила мрака.

У Културном центру представљена је и трилогија о славном јунаку Милошу Обилићу  а она претходи дешавањима у Косингасу, и ако је објављена након трилогије Косингас. Састоји се из делова Змај и Ждрал, Копље светог Георгија и Витез заточник. Прича прати судбину Милоша Обилића од његовог рођења и одарстања на двору славног цара Душана Силног као и бројне ситуације у којима ће се они  наћи. Змај и Ждрал покрива последњих  10  година живота цара Душана односно првих 10 година живота  Милоша Обилића из Душановог дворца. Упоредо теку две приче- о стасавању Милошевом и о најинтригантнијим годинама Душанове владавине  које су довеле до његове насилне смрти. 

У другом делу се преплиће прича о славном копљу и борби за копље јер свако ко га понесе у битку има остварену победу, ли и прича о Душановом сину Урошу за време чије владавине се српско царство осипа. У том делу креће прича о витезовима заточницима која се наставља у трећем делу. Прича прати и судбине главних јунака који су обликовали историјску позадину царства Војислава Војиновића, цара Уроша, царице Јелене, Симеуна Синише, браће Мрњавчевић.
www.art-anima.com

У последњем делу трилогије о Милошу Обилићу заједно са њим и косингасом Гаврилом кренућете у потрагу за рогатом кациком кнеза Лазара и то трагом једног старог грчког мита везаног за наше крајеве, сазнаћете како је Непричава добила име, како су мегданџије постојали заточници -витезови који су се борили уместо својих господара, упустићете се у опасност злогласне  мочваре Колубаре и Тамнаве, осетићете ужас Маричке битке, жар победе на  Топлици, познаћете раскош и страхоте султановог сараја, открићете тајну лагума голубачког града, испратићете судбине главних ликова до Косовског боја.

Александар Тешић је говорио и о својој најновијој књизи која носи назив 2084 футуристичкој сатири која даје оштре критике садашњег друштва кроз занимљиву причу о Ртањском чају, насељавању Марса, и стварима које  се сада дешавају у Србији и свету а чије ће се последице осетити далеко касније.
Посетиоци Културног  центра су имали прилике да се лично упознају са писцем, купе књиге и добију потписе, нико се није пожалио на стајање два и више сати колико је промоција трајала, а сваки тренутак беше испуњен разговорима о трилогији Косингас и трилогији о Милошу Обилићу као и о новој књизи 2084, али и о историји славне средњевековне Србије, њеним јунацима, начину живота, обичајима, злим и добрим бићима   божанствима из словенске митологије, као и о могућој будућности коју је Тешић описао у књизи 2084.

У кратким тренуцима када разговор није вођен могли смо да чујемо дивну музику која је свакако употпунила догађај, а и Александар Тешић је говорио да је писао из мелодије Путем Косингаса Александра Цупаре. Верујем да параћинска публика очекује поновни долазак писца са новим књигама, са новим причама, било да су смештене у давну прошлост или далеку будућност. 



                                 
  дописница из Параћина,  списатељица Милена Стојановић

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива