Пређи на главни садржај

СВИЛАЈНАЦ ОД ФЕБРУАРА ДОБИЈА ОМЛАДИНСКО- АМАТЕРСКО ПОЗОРИШТЕ!

У Свилајнцу се почетком фебруара отвара Омладинско-аматерско позориште. Идеја о отварању позоришта потекла је од професионалног глумца Младена Миљковића који је познат као редитељ многих представа и оснивач Драмског студија "Маска" из Кушиљева. Иако је веома заузет око припреме новог пројекта искористили смо прилику да сазнамо  детаље о оснивању новог позоришта. 

Младен Миљковић

- Отварање Омладинског - аматерског позоришта одржаће се 1.02.2016. у просторијама Канцеларије за младе у Свилајнцу. Такође желим да најавим и аудиције које ће се  одржати исто у просторијама Канцеларије за младе. Позивамо кандидате 6 и 7. 02.2016. од 5-15 година да дођу у 12 часова, а кандидате од 15-60 година од 13 часова. За аудицију је потребно припремити имитацију или рецитацију, каже Младен.


У Свилајнцу је  у 19 веку постојало Омладинско позориште 

У хроници Свилајначког краја остало је записано да је у оквиру Читаонице Омладине Ресавске која је основана 1868. и којој је велики допринос дао издавач првих провинцијских новина у Србији "Ресавски поштоноша" у Свилајнцу, Јован Шарић. Јован Шарић је и основао Омладинску позоришну дружину, а као новинар извештавао о представама које су изводили. 

Младен је додао да позориште од самог почетка креће са новом позоришном представом  младог песника и писца  из Свилајнца Стефана Лазаревића "Повратак у Оз". Главну улогу у представи играће талентована Анђела Милосављевић из Кушиљева која је од самог почетка у Драмском студију "Маска" остварила више значајних улога. Премијера представе је заказана за април. У припреми је и друга позоришна представа драма коју ће премијерно приказати у јуну. 

За Нову Годину - Маска пакетићима одабрала малишане 


-Желимо и да најавимо сарадњу са стручним људима из области културе и позоришта, редитељима, музичарима, сценографима итд. Захвалио бих се општини Свилајнац, нашим пријатељима који су омогућили да овај град има ново Омладинско - аматерско позориште. Захваљујући Свилајнцу и тако лепо сређеном граду ми можемо да културолошки образујемо и едукујемо децу у области позоришта и глуме, рекао је Младен. 



                                                      ПГ/фото: приватна архива

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива