Пређи на главни садржај

ПРЕД ПОЧЕТАК МАПС-А У ПЛАЖАНУ: ТЕАТАР "РЕСАВА" ИЗВЕО ПРЕДСТАВУ "ЉУБИНКО И ДЕСАНКА"

Као увертиру за 23. Мајске аматерске позоришне свечаности (МАПС) која се одржава у Плажану у организацији Центра за културу "Свети Стефан, деспот Српски" из Деспотовца и подршку општине, на сцени у Плажану публика је имала прилике да погледа комедију апсурда "Љубинко и Десанка" по тексту Александра Поповића  у режији Милана Вељковића. Премијера је изведена месец дана раније у основној школи "Деспот Стеван Високи" у Деспотовцу. Идеја за рад на овој представи потекла је од редитеља.
ФОТО:ИВАН РАДОШЕВИЋ

"Док сам се бавио глумом и студирао на факултету радио сам Ацу Поповића и веома ми се допао тај његов театар апсурда или комедија забуне, где сваки од ликова има по неки проблем који покушава да реши и на крају нико не успева да реши свој проблем. Сама представа није редитељског карактера, већ глумачког, редитељ стоји као неко ко показује смернице, на глумцима је све. Срећа је да сам ја по вокацији глумац, тако да смо заједно прошли кроз ликове, кроз односе. У почетку ни њима није био баш најаснији театар апсурда, али се након пријемијера и после овог извођења примећује велики напредак у разумевању.", објашњава редитељ Милан Вељковић један од разлога за настанак ове представе. 

Додаје и да је идеја била и да млади глумци добију простор да буду носиоци представе, јер у сваком каснијем пројекту који буду радили имаће веће и искуство и самопоуздање.
"Они су у театар дошли са огромним предзнањем о позоришту, јер су били у нижим секцијама и радили су са чика Мирољубом, са одличним предзнањем о представама и о тексту који су спремили пре него што смо почели да радимо и јако су вредни. Све што се договоримо данас за следећу пробу све буде одрађено, тако да смо успели што се тиче тог глумачког дела да постигнемо баш доста по мом мишљењу", прича редитељ о успешној сарадњи са младим глумцима. 
фото: Иван Радошевић

Младу поставу у представи чине Димитрије Жарковић и Лана Стојадиновић, а поред њих су ту и Немања Радивојевић и Славко Љубисављевић. 

"Веома је лепо и пријатно, публика је била дивна, ми смо се потрудили колико је то било и нашој моћи вечерас и ето, уживали смо. Текст је био тежак, јер је реч о Аци Поповићу који је написао фарсу, апсурд, која нема логичан ток мисли, који на неки начин представља и наше друштво које понекад уме да буде несхватљиво, иако је било тешко успели смо да кроз неколико проба савладамо све". каже Лана Стојадиновић, која у представи тумачи лик Десанке и додаје да позориште воли јер је чини јако срећном.
Занимљиво је што је редитељ и сам потврдио да је текст представе задржан као код Поповића, а да су промењене треш песме које се могу наћи код Аце Поповића, али у овој представи коришћене су популарне турбо - фолк и друге треш песме, са циљем да се представа приближи публици. 
Прича о љубавном троуглу, на клупи у парку, провинцијалаца, малих људи и њиховим проблемима, не би била тако дочарана да није било сценографије Влатке Миленковића, мајстора светла Александра Ивановића и тон мајстора Ђорђа Вулића. 
Громогласни аплауз публике у Плажану на крају представе доказ је да театар "Ресава" из Деспотовца, на репертоару има представу која ће пунити сале, где год буду наступали.


Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива