Пређи на главни садржај

ДОГАЂАЈИ

У ДЕСПОТОВЦУ  

ИЗВЕДЕНА "ОПШТА БОЛНИЦА"



Чланови Театра "Ресава" из Деспотовца су прошле недеље у холу основне школе у Деспотовцу извели представу "Општа болница" по тексту бугарског писца Христе Бојчева  у режији Милана Вељковића. Представа је пре Деспотовца имала премијеру у Плажану,  а касније је путовала по многим местима у Србији. Представу је погледала и позитивно оценила и Лозничка публика на Вуковом сабору. Редитељ је након представе изјавио да је задовољан како је представа одиграна и да ће она бити све складнија што се дуже буде играла. 


Презадовољан сам премијером, успели смо да склопимо и најмање коцкице, да донесемо на сцену нови жанр и једно ново читање бугарског класика. Иако је текст писан крајње политички, с вечитом темом исток- запад ми смо то избегли, али смо се држали основног пишчевог принципа ко је уствари луд, а ко није, објаснио је редитељ за "Нови пут" након премијере.

Редитељ и публика су похвалили и велики ензтузијазам Ресавских глумаца који су спремни да аматерски, али са великом професионалношћу изнесу тежину сваког сложеног карактера који им се предложи. Екипу ове представе чине: Мирољуб Ивановић, Горан Радивојевић, Славко Љубисављевић, Немања Радивојевић, Дарко Станковић и Милица Ивановић. 

Милица Ивановић  у представи тумачи лик медицинске сестре и једини је женски лик. Члан је театра "Ресава" слободно можемо рећи од малих ногу, публика РТС-а је имала прилике да  гледа Милицу и у телевизијском филму  који је  снимиљен са глмуцима  театра "Ресава" по тексту Душана Радовића "Капетан Џон Пиплфокс". Милицу смо срели након одигране представе у Деспотовцу и замолили је да са нашом публиком подели утиске са представе.

Могу рећи да сам веома задовољна изведеном представом, будући да нам је ово било десето играње представе. Нисам задовољна одзивом публике с обзиром да сам се веома  трудила да позовем што више људи . Највећа жеља ми је да призовемо много више публике и стекнемо љубитеље позоришта и позоришних представа.Хол основне школе није захтевно место за извођење једне позоришне представе јер је акустика лоша. И поред свих околности, сматрам да смо моји пријатељи и колеге глумци одиграли једну крајње динамичну и квалитетну представу.Ужитак је био већи јер смо је извели на "домаћем терену" и за своје људе. Наилазим на врло позитивне реакције на одиграну представу. Комплименти које ми упућују дају ми још више разлога да наставим са глумом. Могу слободно да кажем да сам веома поносна на то што сам део ове глумачке екипе, прича Милица. 

Театар "Ресава" је много пута доказао да је квалитет много изван квантитета  и да публика иако малобројна уме то да цени и подржи. 
                                                        
                                                                 ПГ






Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива