Пређи на главни садржај

КО СМО МИ?


КО СМО МИ ? 





Прошло је три месеца од како смо се одлучили да издајемо новине са жељом да људе у околини Деспотовца информишемо о маргинализованим културним и друштвеним дешавањима не само у нашој општини него и у околним местима. Лист је добио назив "Плажански гласник", јер га је покренула група младих ентузијаста - омладинаца. О томе како се родила идеја чућемо од иницијатора Ивана Радошевића, а сада да представимо још неке чланове наше скромне редакције. У нашој редакцији је велики проценат девојака, оне углавном припремају текстове везане за неке женске теме или нам шаљу фотографије из различитих места. То су Александра Мирковић, Анђелка Пешић, Анкица Пешић, Маја Стевановић и Кристина Радошевић. Нашег Марка Мирковића дипломираног журналисту на мастер студијама у Нишу не би требало посебно представљати, било би излишно и непотребно сматрао је он. Имамо свашта да Вам још кажемо него да кренемо редом, од утисака до утисака. Умало да заборавимо у нашој редакцији раде и два дописника а то су Милена Стојановић из Параћина списатељица и Тамара Радојковић која пише веома занимљиве колумне. 
А сада да чујемо шта је рекао један од оснивача овог листа Иван Радошевић, иако по струци није новинар његова жеља и труд да стекне нова искуства је велика и у томе успева, посебно су занимљиве његове фотографије. 
Иване, кажи нам одакле идеја да се покрене часопис?
Мислим да не би требало људе да давимо, сад неким интервјуом, ја ћу све о часопису рећи у неколико реченица, а ти ми не постављај сувишна питања. 
Ок, како желиш. 
Све је почело случајно, када смо мој друг Марко и ја причали шта бисмо могли да урадимо а да то буде за добро свих. Решили смо да покренемо часопис. Идеја је да се објављују вести из културе, спорта, уметности, и све што је позитивно и нормално, за сада нас  црна хроника не занима.  Циљ нам је да наш електронски лист добије  и штамапно издање и да унапредимо наш рад. Планирамо и да проширимо и надоградимо сајт и побољшамо квалитет. Радом часописа сам задовољан иако сам аматер у новинарству. Ми радимо без икакве финансијске подршке и опреме. Утисци читалаца су веома позитивни и читаоци нас подржавају. Међутим, недостају нам дописници и сарадници који би нас извештавали о догађајима из својих места, прича Иван о раду часописа. 
Важно је поменути и да су лист похвалила и подржала два истакнута професора теорије новинарства са Факултета у Нишу и Београду. 

Део редакције у потрази за причом о природи Плажана


А сада да чујемо шта део нашег женског тима, каже о својој сарадњи. 

То је лепо искуство, сазнали смо неке нове приче о нечему што нисмо знале, то је једна врста истраживања  и веома је занимљиво. Углавном смо имале задатке да фотографишемо занимљиве ситуације и тренутке, кажу сараднице Анђелка и Анкица.

Мислимо да смо се доста отворили и да сада знате са ким имате посла, надамо се да ће се и читаност повећати, ако не ове, онда сигурно следеће године. Срећне новогодишње и божићне празнике жели Вам редакција часописа "Плажански гласник". Уживајте у десетом јубиларном броју.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива