Пређи на главни садржај

КЊИЖЕВНИ КЛУБ "ТРАЧАК": ОДРЖАНО ТРЕЋЕ "ЈУНСКО ВЕЧЕ"



У Центру за културу у Свилајнцу недавно је одржано треће "Јунско вече", како каже представник ове мале књижевне породице Иван Вељковић, домаћини су задовољни протеклим догађајем.


"Јунско вече" је по мом мишљењу, а и по мишљењу учесника прошло фантастично. Ово "Јунско вече" је треће по реду, а прво је организовано не тако давне 2009-те године. Јаз од пет година између прве и друге "вечери" није значајно утицао ни на постојање књижевног клуба, ни на креативност члановам односно ентузијазам за даљи рад, што се да приметити уколико се баци поглед на прошлогодишњи ангажман "Трачка", каже представник Иван Вељковић за "Нову Ресаву". 
Иван каже да није било гостију из других места, јер је догађај конципиран тако да на њему своје стваралаштво публици представљају чланови клуба. Али напомиње и да су претходно били организовани "Мартовски сусрети људи од пера", где су долазили гости из других градова. Такође додаје и да су недавно као гости на "Дубљанској Гулашијади,2016." имали част да им главни кувар у екипи буде актуелни писац из Београда, Иван Токин, али и да планирају још сличних сусрета. Што се тиче програма "Јунске вечери" љубитељи писане речи уживали су у делима чланова овог Свилајначног књижевног клуба. 

Програм је био подељен у четири "блока".У току прва два, публици је представљен сам врх поетских и прозних дела учесника, претежно насталих након претходне "Јунске вечери". Други блок је садржао песме и приче настале у склопу радионица одржаних за време клупских састанака, конкретно песме и приче на задату тему (прва реченица, последња реченица, цитат, слика, итд) у домену хорора, научне или епске фантастике. Последњи блок је по карактеру био мало опуштенији, намењен претежно да орасположи и насмеје слушаоце. За музичку пратњу између блокова били су задужени стари пријатељи и сарадници "Трачка" Никола Кецман и Горан Рајковић. Конферансу је водила чланица клуба Јелена Савић. Наравно, као и код претходних сусрета, све се одвијало у просторији свилајначког Центра за културу и овде користим прилику да им се још једном у име клуба захвалим на непрестаној и несебичној помоћи, прича он. 
Сазнали смо како је било на трећој "Јунској вечери", али књижевни клуб "Трачак" није остао без идеја, тако да има и занимљиве планове за блиску будућност, које нам Иван открива. 


Планирамо да наставимо сарадњу са књижевним клубовима из земље, са тенденцијом да се "раширимо" по региону, а и шире. Ради се и на објављивању збирки песама појединих чланова, а активно траје и пријем нових писаца, поготово што расте интересовање, а морам да додам и међу младим ауторима, најчешће средњошколцима. Уз то планирамо да се укључимо и у културна дешавања различитих садржаја- поред поменуте "Гулашијаде" , клуб је гостовао и на Завршном концерту музичке школе, одржаном у Пољопривредно- ветеринарској школи и оба планирамо да уврстимо у низ традиционалних дешавња "Трачка"  у блиској будућности. Догађаја је пуно и непрестано се множе, али с обзиром на пријем код публике расте и интересовање за наш рад, преостаје ми да нагласим оно што не планирамо да радимо, а то је да одустанемо. Пословични један корак је начињен, следују преосталих хиљаду миља, закључује он. 

Ресава вековима протиче кроз ову мирну варош, тече, али од данас богатија за још неке приче које је успут чула за време треће "Јунске вечери" , о којој ће сасвим сигурно потомци једног дана разговарати. 

М.МИРКОВИЋ/ФОТО:КК"ТРАЧАК"



Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива