Пређи на главни садржај

ТСО И "ДЕЧИЈИ ПРОЦВАТ" - ПОДСТИЧУ ДЕЦУ ГОРЊЕ РЕСАВЕ ДА СЕ БАВЕ СПОРТОМ!

Недавно је завршена анимација деце да се баве фудбалом, коју је у неколико села у организацији Туристичко - спортске организације Деспотовац и "Дечијег просцвата" одржао прволигаш из Аустрије Симон Манзони

ВЕЛИКИ ОДЗИВ У ГРАБОВИЦИ

Како је протекла акција, ближе нам је предочио Данијел Ђорђевић, шеф службе за спорт ТСО у Деспотовцу.
-Идеја за ову акцију потекла је преко посредника Немање Милановића који је спојио нашу организацију и организацију "Дечији процват"(Киндер блутицаит). Брзо смо се договорили о плану акције, јер смо имали исти циљ- да анимирамо децу да се баве спортом. Зато сам акцији прикључио и тренере ТСО Деспотовац - каже Данијел за "Нову Ресаву".

Акцију је свако подржала општина Деспотовац, која се последњих неколико година ради на подизању свести о значају спорта код младих. Те је тако пре неколико месеци у Министарству омладине и спорта потписан уговор за пројекат "Ја волим спорт" који за циљ има обнову спортских терена. Уговор су потписали заменик председника општине Ненад Јовановић, Златко Јовановић из удружења грађане "Наслеђе" и Ненад Божић из КЗМ-а. Што се конкретне акције тиче обухватила је неколико села. У појединим спорт је дуго био на издисају, а сада поново живи. 

-Акцијом је обухваћно осам села: Велики Поповић, Медвеђа, Милива, Грабовица, Војник, Трућевац, Витанце и Стењевац. Одзив је био одличан, око 120 детета и сви су добили поклоне у виду спортске опреме (дрес, копачке за социјално угрожене, лопте, костобрани, патике...итд). Деци се посебно свидео рад, јер није био уобичајни, с обзиром да је наш гост Симон Манзони, бивши професионални голман, те је нешто из свог богатог искуства поделио са њима, па су тако научили и нешто ново- објашњава Ђорђевић. 

Планирају да акцију наставе и наредне године, са идејом да се обухвати и већи број села. 
-Планирамо да следеће године у акцију укључимо још села, јер сада нисмо могли због кратког Симоновог одмора. С обзиром да први пут организујемо овакву акцију, ја сам презадовољан. Захвалио бих се медијима који су акцију пратили- прича он. 

Иако је био кратко у Горњој Ресави, осим што се дружио и играо фудбал са децом, српски зет Манзони, се одушевио и Гулашијадом у Стењевцу, где је пробао и наше национално јело- качамак, а наредних дана, гостовао је и у Сладаји, на првом Видовданском турниру, где је свету послао слику да Срби у Ресави чувају своју културу и да он такво коло, као на овој игранци никада раније није видео. Судећи по његовој реакцији на крај у коме је Деспот Стефан Лазаревић сазидао Манасију, биће ово лепа и трајна сарадња. 

М.Мирковић/фото: фејсбук, "Дечији процват"



.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива