Пређи на главни садржај

ХРОНИКА РЕСАВА ФЕСТА: ОТВОРЕН ТРЕЋИ РЕСАВА ФЕСТ, ДОЂИТЕ, БИЋЕ ДОБРА ЖУРКА!

Синоћ је у сјајној атмосфери отворен трећи "Ресава фест".

ФОТО: Д.РЕСАВАЦ

Вече у Деспотовцу на дан великог вашара на Св. Прокопија било је невероватно живо. Град је трештао од жагора људи и музике. А ништа мање није било весело ни на Фазанерији, где је синоћ отврен трећи "Ресава фест" манифестација која има за циљ промоцију "ворлд" музике и општине Деспотовац. 
Пре почетка прве вечери концерата, разговарали смо са организаторима који су поделили са нама своја очекивања. 
Дуле Ресавац, познати музичар истакао је да су се потрудили око припреме овог фестивала и да се нада да ће бити добра журка и да ће фестивал бити посећен. 
Златко Јовановић из удружења грађана "Наслеђе", истакао је да фестивал ове године траје један дан дуже  и позвао је све љубитеље добре журке да дођу на фестивал. 
-Утисци су веома позитивни. Ова година је много боља него прошла, и по питању организације и опреме. Имамо велику помоћ спонзора. Један нам је изашао у сусрет и спонзорисао опрему, као и сви остали спонзори и општина Деспотовац. Што се тиче новина, ове године фестивал траје три дана, док су претходни трајали по два дана. Ове године смо имали и промо журку прву ноћ, као неку врсту загревања за фестивал. Поручио бих свима, да дођу на фестивал, што пре могу, јер ће бити добра журка. 
Утиске са претходних фестивала и очекивања са трећег фестивала изнео нам је и проф. Александар Стојић. 
-Надамо се да ће људи ускоро почети да пристижу. Екипе су спремне, управо су завршене све тонске пробе и све је спремно за почетак фестивала. Није било лако организовати фестивал, иако смо имали мали број волонтера. Захвалио бих се онима који су били и помогли, заиста су нас испоштовали максимално. Било је потребно завршити много ствари иза сцене, и могу да кажем да смо успели да  припремимо све за почетак фестивала. Што се тиче промена у односу на прошлу годину, можете видети да смо овде мало повећали, ставили су нове ограде, бина је нова, додали смо још један шанк, избацили смо шатор, фестивал је један дан дужи и то су отприлике неке измене за сад.
Програм фестивала је најавио глумац и редитељ Милан Вељковић. Лед су пробили експлозивни и млади чланови бенда "The Socks".

Н.Р.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива