Пређи на главни садржај

ХРОНИКА РЕСАВА ФЕСТА: КРАТАК РЕЗИМЕ ПРВОГ И ДРУГОГ ФЕСТИВАЛА!

Од 21-23.07 у Деспотовцу се одржава фестивал јединственог концепта који је сваке године све посећенији "Ресава фест". Тим поводом редакција "Нове Ресаве" желела је да Вас пре почетка фестивала, подсети како је било на претходним догађајима и да вам кратко представи програм. 



КАКО СЕ РОДИЛА ИДЕЈА ЗА ФЕСТИВАЛ?

Како организатори кажу идеја за овај фестивал родила се пре свега из потребе да се промовише концепт "ворлд" музике, али и да се промовише општина Деспотовац. Музичар Дуле Ресавац, у интервју за "Нову Ресаву" подсетио је како се родила идеја за овај фестивал. 

-Идеја за ову манифестацију, јавила се спонтано, на кафи са пријатељима проф. Александром Стојићем и Златком Јовановићем.Ова манифестација је можда нешто најлепше што сам направио у животу, наравно захваљујићи сарадњи са већ поменутим пријатељима. После две године одржавања имамо пар хиљада људи који посећују овај фестивал а биће их и више. Фестивал је значајан и за промоцију општине Деспотовац, јер долазе људи из свих делова Европе, па и из Јужне Америке- казао је он. 
Организатори додају да је задатак овог фестивала да промовише концепт "ворлд" музике која спаса све традиционалне звукове широм планете, као и упознавање других култура.
-Из тог разлога, ми се трудимо да увек доведемо и госте из различитих култура и са других континената, као што је то био случај прошле године са перкусионистом из Перуа, Мариом Кубиласом, са којим смо имали и радионицу за израду музичких инструмената. Када је о упознавању других култура реч, имали смо прилике да угостимо уметницу из Индије, у чијој смо изложби уживали, Шајни Бутс- причају организатори. 
Идеја је да се промовишу и квалитетни српски бендови, који немају баш много простора за доказивања.

ПРВИ ФЕСТИВАЛ ПРАТИЛА ШАРЕНИЦА И ВАРЉИВО ВРЕМЕ


Када је Дуле Ресавац тог првог фестивала у "Жикиној шареници" запевао "Ој ливадо, успомено стара" у неком новом универзалном звуку, многи нису знали да је то у ствари била најава за квалитетан фестивал који ће бити одржан. Тај фестивал неће пратити само долазак популарне емисије "Жикина шареница", већ и гостовање многих уметника и фолклорних група. Тако је успешно спојен концепт "ворлд" музике са једне стране и очување српске традиције са друге. 

Публика првог фестивала на старој Фазанерији, уживала је у звуцима фруле Боре Дугића, али и упознала неке Швајцарске бендове, као што су "Балкан ловерс" који је основао Горан Стојадиновић, те бенд "Ту комбо". Такође наступила је и Даница Крстић, вокална солисткиња. Фестивал је трајао два дана, а другог дана, на Тргу Деспота Стефана Лазаревића, своје фолклорно умеће показали су чланови из ансамбла чувеног фолклорног кореографа Војина Јовановића који је за ту прилику дошао у Деспотовац, као и ансамбала из Ресавице, Сладаје, Београда и Ниша. 

ДРУГИ ФЕСТИВАЛ ПРАТИЛЕ ВЕЛИКЕ ВРУЋИНЕ

Друге године поред несносних врућина програм је пратио и већи број публике. Одржани су занимљиви концерти Данице Крстић, Дулета Ресавца, групе "Исказ", а посебну пажњу привукао је Рамбо Амадеус.
У фолклорном делу програма наступили су гости из Тићина који су показали игре из свог краја, као и многобројне фолклорне групе из Србије, док је из општине Деспотовац, наступио једино КУД "Плажане". 

У НАРЕДНОМ ТЕКСТУ СЛЕДИ ПРОГРАМ ОВОГОДИШЊЕГ ФЕСТИВАЛА!

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива