Пређи на главни садржај

КАДА СЕ СПОЈЕ ФУДБАЛ И ТРАДИЦИЈА- ПРВИ ВИДОВДАНСКИ ТУРНИР У СЛАДАЈИ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Завршно вече Видовданског фудбалског турнира у Сладаји, пример је по организованости и квалитету. Тако кажу многи који су 6. јула, посетили ово село у нашој општини. 


У организацији Месне заједнице, КУД-а "Јавор" и Фудбалског клуба "Јавор" уклопила се љубав према фудбалу и народној игри.
Пре почетка утакмица на летњој и јединој сцени у Сладаји, која и поред свог напорног рада и великог броја кореографија, наступа и награда још увек нема Дом културе, одржан је богат фолклорни програм у извођењу КУД-а "Јавор" и гостију ансамбла из Буљана код Параћина. 


Како уметнички руководилац Јасна Димитријевић каже сваке године у јуну, Сладајци за своје мештане приреде вече фолклора и угосте госте из других крајева. Ове године је због лошег времена концерт померен и лепо се уклопио у завршни део овогодишњег турнира. 


Фолклорни део програма отворили су најмлађи чланови - лептирићи из Сладаје, који су се још неколико пута представили током  вечери и разгалили многобројну публику.  А затим су се у више од сат квалитетног програма низале игре ова два ансамбла. 


Премијерно, домаћини су извели и Шопске игре,  у аутентичној ношњи, Петра Миладинова.



     Снимак на линку: коло у Сладаји/ С.Манзони

КАКО ЈЕ ПРОШЛО ЗАВРШНО ВЕЧЕ ТУРНИРА?


Након завршетка вечери фолклора, на сцену су ступили фудбалери и приредили, како многи кажу праву витешку борбу.  Четврто место на турниру заузела је екипа "Ђула" Лисине, треће место припало је екипи "Бања" Деспотовац, друго место понела је екипа "Лавови" из Плажана, а прво место су заузели "Кетеринг служба Јаворове двери" из Сладаје. 


 Додељене су и појединачне награде. Најбољи играч на турниру је Никола Димитријевић из екипе "Јаворове двери" из Сладаје, најбољи стрелац Стефан Милутиновић из екипе "Лавови" из Плажана, а најбољи голман Саша Петровић из екипе "Ђула" Лисине. Награду за фер - плеј добила је екипа КУД-а "Јавор" из Сладаје, чиме је и завршен турнир. 
Организатори оцењују да је турнир протекао у квалитетној атмосфери, са доста учесника и публике. Преко званичне фејсбук странице захваљују се свима који су помогли његову реализацију. 
-Организатори турнира МЗ Сладаја, КУД "Јавор" и ФК "Јавор" захваљују се свим спонзорима који су узели учешће и помогли одржавање првог Видовданског турнира Сладаја 2016. Такође велика захвалност свим људима добре воље који искрено воле своје село, на великој и несебичној помоћи у организацији самог турнира. На крају посебна захвалност свим гледаоцима који су свако вече у великом броју испуњавали простор око терена и навијали фер и спортски без иједног инцидента, кажу они. 


М.Мирковић/ фото: фацебоок, С.Манзони, Јасна Димитријевић


Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива