Трпеза је одувек била место породичног мира и окупљања. Не само зато што је на столу било хране, већ и зато што се ширила љубав и пажња. У неким селима Ресаве, обичај припреме трпезе за Беле покладе се до данас није променио. Можда су се једино изгубили неки ситни али занимљиви обичаји са којима Вас упознајемо.
pouke.org |
У који год дом у Ресавском крају да уђете на Беле покладе затећи ће Вас вредна домаћица која за овај празник према обичајима својих предака справља најпре гибаницу, старо јело од свежих корки, сира и јаја. Кад гибаница буде испечена домаћица обавезно припрема и домаћу кокошију супу. Обичај је да се за овај дан принесе жртва у виду неке пернате домаће животиње, често је то кокошка у Ресави. Гибаница се једе рано ујутру, а супа и кокошка су за ручак. Поред тога све домаћице не изостављају десерт, то је најчеше кох, жута торта преливена млеком.
У вечерњим часовима у појединим домовима обичај је да се скувају и кокошија јаја, која се привежу концем тако да висе и да се љуљају, па се тако организује и такмичење између укућана ко пре ухвати јаје зубима.
Напомињемо да за овај као и све друге дане, није важно шта се једе, већ колико љубави има у конзумирању те хране и према ближњима, што је и циљ Белих поклада. Да се опрости свима и мирно уђе у Велики Васкршњи пост.
М.Мирковић
Коментари
Постави коментар