Пређи на главни садржај

ПОКЛАДНИ МАСКЕНБАЛ У СВИЛАЈНЦУ СВАКЕ ГОДИНЕ СВЕ ПОСЕЋЕНИЈИ: РОЛЕРКОСТЕР - КРЕАТИВНА ИДЕЈА!

Првог дана пролећа у Свилајнцу је одржан Покладни маскенбал који је због ванредне ситуације у Републици Србији прошле недеље одложен. У овогодишњем маскенбалу, учествовали су улични забављачи, омладинска удружења из Свилајнца као и Природњачки центар Србије, а све то је подржала и Општина Свилајнац. 

Фото: ОПШТИНА СВИЛАЈНАЦ 

Окупљање је почело у Парку Европског пријатељства одакле је маскирана поворка кренула ка тргу Стевана Синђелића. На тргу је  уз забаву, смех и звуке бубњара Уметничког друштва бубњара "Удба" упаљна и покладна ватра. Наша новинарска екипа разгледала је занимљиве костиме, сви се на неки начин издвајају и сви су оригинални. 

Омладинско  - аматерско позориште из Свилајнца је такође учествовало у овом догађају. Идеја глумца Младена Миљковића је била да се обуку у костиме из 1930. године како би промовисали нови мјузикл "Повратак у Оз" чија се премијера очекује 12. априла. Део његових глумаца маскирао се у диносаурусе што је дочарало измаштану атмосферу. Неколико пријатеља из Свилајнца решили су да ове године дочарају ролеркостер, који је одушевио присутне. Питали смо их како је трајала припрема костима и шта они мисле о реакцији публике на њихову занимљиву идеју .
РОЛЕРКОСТЕР - ФОТО: НИКОЛА КРУНИЋ

- Припрема костима је трајала мало дуже, а највише времена је однела потрага за неким костимом који овде није виђен. Одлучили смо да то буде ролеркостер. Када смо пронашли то што смо тражили, све је остало било лако. Наравно ништа од овога не бисмо реализовали без Небојше Никодијевића који је нашу идеју спровео у дело и израдио костиме. Након израде костима, остало је само још увежбати кореографију коју ћемо изводити. У почетку смо били мало забринути како ће људи реаговати  и да ли ће уопште схватити наш костим, али чим смо се појавили наишли смо на опште одушевљење публике. Када смо мислили да одушевљење не може бити веће, извели смо нашу кореографију, а публика нас је демантовала. Убрзо су око нас почели да севају блицеви и чули су се повици: "Хајде поново, снимамо" . Драго нам је да смо могли да будемо део овог, великог, да тако кажемо карневала и надамо се да ћемо следеће године остати на висини задатка и осмислити још бољи костим, кажу ови млади и креативни људи. 
У Дино - парку је све трештело од музике и гласова, а како и не би када је осим бесплатног разгледања Природњачког центра Србије, Леонтина са својом екипом Леном Стаменковић, Матејом Вукашиновићем и Игором Лазаревићем извела неколико композиција. Све то је одушевило и костимираног Дина и његову екипу који су уживали уз ове чаробне дечије звуке. 
ЛЕОНТИНА - ФОТО: М. МИЉКОВИЋ

На крају сумирају се утисци, деле фотографије, сви обећавају још квалитетнију забаву наредне године. Овај мали карневал коначно постаје део културног садржаја Свилајнчана. 

Н.Р./фото: Општина Свилајнац, Н.Крунић, М.Миљковић

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива