Пређи на главни садржај

21. МАЈСКЕ АМАТЕРСКЕ ПОЗОРИШНЕ СВЕЧАНОСТИ У ПЛАЖАНУ (МАПС) ОД 9- 14. МАЈА!

Од 9- 14 маја  у Плажану ће 21. пут бити одржана манифестација МАПС (Мајске аматерске позоришне свечаности). То је позоришни фестивал који већ две деценије окупља аматерска позоришта из целе Србије, који се одржава у Плажану у организацији Центра за културу "Свети Стефан, деспот српски" из Деспотовца. 
Завршног дана фестивала додељују се награде за најбољу женску, најбољу мушку улогу, најбољу представу по оцени публике, као и по оцени жирија, а једна од награда носи име оснивача фестивала Славољуба Вулића, пореклом из Плажана. 

Програм овогодишње манифестације је веома интересантан. 
Прве вечери (понедељак, 9.05.) је свечано отварање у 20 часова, а затим и прва такмичарска представа позоришта из Трстеника, "Небеске шајкаче" по тексту Милосава Буце Мирковића, а у режији Милоша Милошевића. 



У уторак (10.05), другог дана фестивала у 12:30 часова, театар "Ресава"  из Деспотовца, дечија сцена изводи прву недавно премијерно изведену представу "Размажена принцеза" у режији Мирољуба Ивановића. Увече у такмичарском делу од 20 часова представља се Дом културе Старо село Крушево са представом Бранислава Нушића "Свет" у режији Дејана Цицмиловића. 



У среду (11.05)  од 20 часова наступа Ћупријско позориште "Моравиште" које већ треће године успешно наступа на овом фестивалу. Ове године представљају се са представом Косте Трифковића "Љубавно писмо" у режији Уроша Младеновића.




У четвртак (12.05) у 20 часова, позориште из Раче изводи драму Антона Павловића Чехова, "Галеб" у режији Дејана Цицмиловића.

Друга дечија представа театра "Ресава" из Деспотовца, "Ивица и Марица" на програму је у петак (13.05) од 12 и 30 часова. Ову представу је такође режирао Мирољуб Ивановић. 
У вечерњим часовима од 20 часова представиће се Градско позориште из Јагодине које је такође више година успешан учесник овог фестивала. Они су припремили представу "Саб(х)рана дела Вилијема Шекспира"  у режији Бранислава Недића. 
ФОТО: ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ЈАГОДИНА

Свечаност поводом затварања фестивала биће одржана у суботу(14.05)  у 20 часова, а након додела награда, публика ће у ревијалном делу  имати прилике да погледа представу "Пластика" Стевана Копривице у режији Сузане Петричевић, а играју Сузана Петричевић и Нела Михајиловић. 



Организатори Вас позивају да и ове године дођете у Плажане и опустите се уз неку од занимљивих представа. Све представе се играју у Дому културе у Плажану. 

                                                                 Н.Р. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива