Пређи на главни садржај

ЗАТВОРЕНЕ 21. МАЈСКЕ АМАТЕРСКЕ ПОЗОРИШНЕ СВЕЧАНОСТИ: ЈАГОДИНА НАЈБОЉА ПО ОЦЕНИ ПУБЛИКЕ, ТРСТЕНИКУ НАГРАДА ЖИРИЈА!


У Плажану су вечерас свечано затворене 21. Мајске аматерске позоришне свечаности. Манифестација је почела 9. маја, а публика је имала прилике да погледа пет такмичарских представа. 



Завршног дана  директорка Центра за културу Влатка Миленковић доделила је  награде за најбољу епизодну, мушку и женску улогу, као и награду за најбољу представу по оцени публике и жирија која носи име оснивача Славољуба Вулића. 
Награду за најбољу епизодну улогу добила је Марија Миладиновић из Градског позоришта "Моравиште" из Ћуприје за улогу Софије у представи "Љубавно писмо".  У свом говору Марија је рекла да је ово њена друга награда на фестивалу у Плажану, а 2013. године добила је награду за најбољу глумицу и да јој је част што је играла пред дивном публиком и нада се да ће се сарадња наставити.

Млада глумица Ивана Стојановић из позоришта "Радоје Домановић" Рача, добила је награду за најбољу женску улогу, за улогу Нине у представи "Галеб". 
Награду за најбољу мушку улогу добио је глумац Ненад Петровић из Градског позоришта из Јагодине, за улогу суфлера у представи "Саб(х)рана дела Вилијема Шекспира". У свом говору Ненад је рекао да му је ово друга награда на овом фестивалу и да је публика једна од негованијих и зна шта је позоришта и да му је било част да игра пред оваквом публиком. 
Најбоља представа по оцени публике је представа "Саб(х)рана дела Вилијема Шекспира" у режији Бранислава Недића. Док је најбоља представа по оцени жирија и носилац признања "Славољуб Вулић" представа "Небеске шајкаче" Мирослава Буце Мирковића, у режији Милоша Милошевића Шике.  Милош је у свом говору испричао је одакле идеја за представу, захвалио се организаторима,  публици и глумцима. 

Манифестацију је званично затворио заменик председника Општине Деспотовац Ненад Јовановић. 
-Поштовани пријатељи, уважени гости, драги домаћини, имао сам част да у понедељак отворим ову манифестацију и могу Вам рећи да сам много бољи у отварању него затварању. Али, као што наш народ каже све што је лепо има крај, па тако и ово мора да се заврши. Желим да честитам награђенима, желим да свима који то нису наредне године пожелим више успеха и желим да се захвалим Вама, као публици која већ више од двадесет година пратите ову манифестацију, рекао је заменик председника општине Ненад.  

Он је додао и да ће локална самоуправа помоћи манифестацију, са жељом да наредне године буде и више публике. 
Публика је завршне вечери имала прилику да погледа поклон представу у част награђенима "Пластика" по тексту Стевана Копривице, у режији Сузане Петричевић, са глумицама Сузаном Петричевић и Нелом Михајловић. 


                                            М.Мирковић/фото:И.Радошевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива