Пређи на главни садржај

НОЋ МУЗЕЈА У СЕЊСКОМ РУДНИКУ И СВИЛАЈНЦУ!

Ове године се у суботу 21.маја, тринаести пут одржава манифестација "Ноћ музеја". Реч је о манифестацији која је сваке године све посећенија  и све више мањих места се придружује организацији. 


Као што организатори кажу ово је манифестација која има за циљ децентрализацију културе, што подразумева да се у току једне ноћи широм Србије могу видети квалитетни културни садржаји. Највише средства добија од спонзора и продатих карата, а најмање од државе. 
У Ресавском крају ова манифестација се одржава у Музеју угљарства у Сењском Руднику, као и у Свилајнцу на неколико локацији. 

У МУЗЕЈУ УГЉАРСТВА - ИЗЛОЖБА 
"СОКОЛСКИ ПОКРЕТ У СЕЊСКОМ РУДНИКУ  ПОЛОВИНОМ ХХ ВЕКА"

Посетиоци Музеја угљарства у Сењском Руднику, моћи ће да се од 17 часова, до 1 час иза поноћи упознају са Соколским покретом који је основан 1930. године у Сењском Руднику и који је био покретач много значајних активности које су имале национални одјек, као што је 1950. године оснивање Радничког савета, првог у Србији.
Изложбу прате оригиналне фотографије, експонати и писани документи. 


У СВИЛАЈНЦУ ЗАНИМЉИВЕ ИЗЛОЖБЕ НА ВИШЕ ЛОКАЦИЈА 

Као и неколико година у назат Свилајнац нуди богат културни садржај у "Ноћи музеја" на више локација у граду. Поред Ресавске библиотеке, у организацију су сваке године укључени ентузијасти окупљени око магазина "Свила" који желе да Ресавцима пруже прилику да упознају своју прошлост. Без обзира што немају свој музеј. 

ШКОЛСТВО У СВИЛАЈНЦУ 
ЛОКАЦИЈА : ГИМНАЗИЈА 


Циљ ове изложбе је да фотографијама, предметима, рукописима и документима прикаже како су изгледали зачеци институционалног образовања у Свилајнцу. 

РЕСАВА- ЖИВОТ  ЉУДИ И ОБИЧАЈИ 
ЛОКАЦИЈА: ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ 


То је изложба фотографија старих деценију и по која ће показати како у руралним деловима нажалост замире живот и обичаји. 



СВЕ РЕСАВСКЕ ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ
ЛОКАЦИЈА: САЛОН МИЛАДИНОВИЋ


Поред живећих манастира и цркава који се налазе на територији Ресаве. Тежиште је стављено на остатке српског религиозног градитељства  из давно прошлих времена. 

ЗАДРУГАРСТВО У РЕСАВИ 
ЛОКАЦИЈА: ТРЖНИ ЦЕНТАР ЕВРОПА


Повод за ову изложбу је 120. година Задругарства у Ресави, са посебним акцентом на улогу Димитрија Катића. 




ПРВИ СВЕТСКИ РАТ У ЗАВИЧАЈНИМ ЗБИРКАМА 
ЛОКАЦИЈА: РЕСАВСКА БИБЛИОТЕКА


Изложба ће обухватити различиту грађу из времена немачке, а потом и бугарске окупације Свилајнца и Ресаве од 27.10.1915.-27.10.1918.









О овим изложбама се можете информисати на следећи линковима: 



                                                                                                                             Н.Р.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДЕЦА ИЗ СТЕЊЕВЦА: ИГРАЈУ ФОЛКЛОР, ПРАВЕ ЛИМУНАДУ И ПАЛАЧИНКЕ

 ЧЛАНОВИ КУД-А "РЕСАВА"  ПРИПРЕМАЛИ ЛИМУНАДА И ПАЛАЧИНКЕ НА ТУРНИРУ  Да нису само добри играчи, већ и иницијатори недавно су показали чланови КУД-а "Ресава" из Стењевца. Они су припремали и продавали лимунаду и палачинке на сеоском турниру и тако у буџет свог друштва донирали 40.000 динара. Поред дружења које није изостало неки од њих су научили да чак и испеку палачинке, каже Кристина Стаматовић уметнички руководилац овог ансамбла. 

ФУДБАЛЕРИ "РУДАРА" ИЗ ПЛАЖАНА: НИЖУ УСПЕХЕ И ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА

На "Станојевом чаиру" и "Живиној ливади" у Плажану фудбал је почео да се игра давно, а тек од 1952. када је фудбалско друштво озваничено именом "Рудар" захваљујући руднику "Морава" који је радио у селу ова игра постаје једна од обавезних споредних ствари у селу. Деценијама су стасавале нове генерације и низали се успеси.  Победнички пехар    Златно индустријско доба је прошло, млади из села све више одлазе, али фудбал и фудбалска утакмица та важна смотра у Плажану и данас остаје празник, када се на фудбалском игралишту скупи и младо и старо да ужива у спектаклу и подржи свој "Рудар".  А како и не би када млади људи ентузијасти углавном из овог села свакодневно истрајавају да клуб опстане, ниже успехе и промовише здраве стилове живота. О ранијим успесима клуба може се све прочитати у књизи Стојадина Томића "Фудбал у Горњој Ресави", а о успеху у претходној сезони и пласману у Поморавско окружну лигу, разговарали смо са једним од

"МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ" САБОР ОКУПИО ФОЛКЛОРЦЕ ИЗ ТРИ МЕДВЕЂЕ

  У Медвеђи код Деспотовца одржан је фолклорни сабор „Медвеђа на длану“ у организацији КУД-а „Светозар Марковић“. Окупили су се фолклорци из Сладаје, Стењевца, Четережа као и из две братске Медвеђе, Градски хор Центра за културу у Деспотовцу и вокални солиста на саксофону Стефан Дугалић из Глоговца.  Након свечаног дефилеа кроз село, одржано је надметање у народним играма попут грижења јабуке, ношења јаја у кашики и круњења кукуруза. У току вечери приказан је богат фолклорно – музички програм, а у такмичњу за најлепши пар проглашени су брат и сестра Димитријевић из Сладаје. „ Ми смо презадовољни манифестацијом којој је присуствовао велики број учесника и посетилаца, а следеће године планирамо да сабор подигнемо на виши ниво “, каже Саша Николић, председник и уметнички руководилац сеоског ансамбла основаног пре више од седам деценија, чији чланови и данас поносно чувају игру предака и саборовање. Фото:приватна архива